creatie-blog

wolkenhemel

Dit jaar heb ik voor de eerste keer meegedaan aan de landelijke hoedenwedstrijd met als thema “hemelse hoed”. Geen prijs voor mij, maar kijk eens naar de prachtige hoeden die ingezonden zijn. Er wordt een publieksprijs gegeven, dus ook jij mag er iets van vinden door te stemmen via facebook.

Voor het ontwerpen van de hoed waren er een aantal regels. Daar heb ik er voor mezelf één aan toegevoegd; blijf bij jezelf. In deze hoed is dan ook mijn stijl herkenbaar; het samenvoegen van verschillende materialen, een verhaal bij de hoed en de uitdaging voor mezelf om weer iets nieuws te gebruiken.

In dit geval was dat kant. Toen we het ouderlijk huis aan het leegruimen waren, en de laatste kast in de naaikamer van mam leegmaakten, had ik een pakketje in handen, dat ik op gevoel meenam naar huis…..

rood, de kleur van…

Rood is de kleur van levenslust en veerkracht. Het is de kleur van liefde, passie en moed. …. een mooie uitdaging voor mijzelf.

Nog net voor de carnaval heb ik een paar fijne adressen bezocht voor materiaal en materieel. Vol levenslust. Ik blijf in bouwtermen praten en denken, dat gaat nooit meer weg denk ik.

Dus na een korte vakantie en een flinke griep, werd het tijd om aan de slag te gaan. Veerkracht geeft macht.

Het idee hoe de eerste hoed te maken met mijn prachtige nieuwe hoedenmal stond vast. Mijn atelier lekker opgeruimd en alle spullen bij elkaar gezocht. Het kant kleurde perfect bij het nieuwe rode vilt. Voor het stomen van het vilt een nieuwe methode gebruikt en voor het drogen gezocht naar een manier om speldenprikken te voorkomen. Nu nog bedenken hoe de rand te maken! Een mooie foamplaat had ik liggen, en daarin heb ik kleine nagels gespijkerd. Hier rondom kon ik de staaldraad en het kant mooi op spanning brengen.

Toen was er moed nodig. Knippen in die mooie strak gespannen kanten rand. Maar het is gelukt, in werkelijkheid veel mooier dan op de foto.

Dat is mijn passie, werken met verschillende materialen en technieken om een prachtige hoed te maken, een rode hoed vol liefde!

(geen) kunst

Leuk om uitgenodigd te worden door de prinsen van de Pottenbakkers.

Ter gelegenheid van 55-jarig bestaan had de prinsengarde een kunstzinnige middag opgenomen in het feestweekend-programma.

Na het opstellen en inrichten waren de standhouders uitgenodigd voor een gezmaenlijke dorpslunch. Leuk hoor, om op deze manier kennis te maken met je “eigen dorp”. Want er waren verschillende mensen uitgenodigd die een band hebben met de Zeilberg, en hun kunsten wilden verrichten, hun werken wilden tonen en uitleg zouden geven.

Dat past precies in mijn straatje, zei ik tegen prins Cor, de overbuurman.

Een fijne middag met allereerst oprechte belangstelling van de burgemeester en zijn partner. Graag had ik haar een hoed opgezet, maar ja….. de kapsels laten dat niet altijd toe.

Bella Italia 2019

.. wat een fijne dag was het weer op 1 september. Drie hoeden in de kleuren van de Italiaanse vlag heb ik meegenomen, zoals beloofd… het is niet iedereen opgevallen, maar ik vond het wel passend.

Een dag vakantie vieren in eigen land in Italiaanse sferen. Heerlijke dranken, lekkere hapjes, prachtig weer en lekker veel geïnteresseerde bezoekers. Ook onze hoeden hebben menig hoofd gesierd bij pas-sessies met Tineke. En hoe leuk is het dan om met alle standhouders na te praten bij de restanten wijn, en versgebakken pizza’s. Speciale dank aan Perron 15 en VINI.nl. Mogen we volgend jaar weer komen?

spijkerbroektasjes

Hergebruik van spijkerbroeken, die te klein zijn, versleten of niet meer hip genoeg. Kom maar op dacht ik, daar moeten we toch wel iets van kunnen maken….

En dat blijkt wonderwel te lukken. Voor #1 zijn de beste delen van de broek gebruikt. Wat lospeuteren en weer vast-stikken op een andere plek. #2 is de broekspijp, op de kop, voorzien van een zak van een andere broek, en een paar lusjes om een riem aan vast te maken. #3 is een vierkante handige handtas geworden, met veel opbergruimte.

No waste dus. Upcycling van de spijkerbroek.

#1 spijkertas
#2 spijkertas
#3 spijkertas


mijn kobaltblauwe hoed

De kobaltblauwe hoed heb ik gemaakt in 2012. Deze hoed is met recht een “creatie van CORINE”. Het idee om de rand los te snijden van de bol was niet uniek maar wel mijn eerste hoed waarbij ik het mes zou zetten in een prachtig blauw velours cappeline. De vorm van de bol voor het eerst op de toen nieuwe stapel-mal. En dan de keuze om de rand er schuin op te plaatsen. Gedurfd en gewaagd. De “corsage” kon wat mij betreft ook niet een standaard bloem of een bundel veertjes worden. En internet was toen al een mooie inspiratiebron.

In april van 2012 had ik de kobaltblauwe hoed op tijdens onze tentoonstelling in de kerk in de Walsberg.

In 2015 was de kobaltblauwe hoed er ook. Bij de tentoonstelling “hoedjesdag” in het atelier, bij onze tentoonstelling en de presentatie van de prinsjesdaghoeden in de kantfabriek te Horst. Ik heb over de tentoonstelling en de atelierdagen ook verschillende blogjes geschreven.

In 2017 heb ik de kobalt-blauwe hoed meegenomen naar de landelijke hoedendag van de hoedenvereniging. Lees mijn blogje daarover.

En nu staat de hoed op de cover van een magazine…..

Eerlijk is eerlijk. Het magazine heb ik zelf ontworpen, een creatie van CORINE speciaal voor de magazine-clutch die ik heel graag wou maken. Zie hier het eindresultaat; een tas die eruitziet als een dubbelgeslagen tijdschrift dat je snel mee naar huis wilt nemen om te lezen over “mijn kobaltblauwe hoed”.

leuk rond tasje

Of je het nou een box-tas noemt, een clutch of een cross-body, mij maakt dat niet zoveel uit. Ze zijn supergrappig om te hebben, te geven en te maken. Er zijn er twee af. nummer 1 met goudkleurige rand, ketting en prachtige stof met gouddraad is als cadeautje weggegaan. De tweede wordt nu door mijzelf gebruikt en heeft een extra vak op de voorkant. Leuk om een oude spijkerbroek ook hiervoor te gebruiken. Ik ben namelijk al eerder aan de slag geweest met spijkerbroeken-tassen. Upcyclen zou je dat kunnen noemen. Een tweede leven. Ook oude leren jassen zijn nu aan de beurt, en de combinatie van leer en stof. Ik heb het er lekker druk mee, maar gelukkig nu ook echt tijd om dat te doen…… dat rugzakje komt ook nog hoor 🙂

rugzak

En dan worden er knopen doorgehakt. De afweging maken tussen vreugde en energie enerzijds en doorzetten, vasthouden en niet willen opgeven anderzijds. Moeilijk!

Tijd voor wat rust en een oriëntatie op nieuwe mogelijkheden. Ik ben reuze benieuwd wat er op mijn pad komt. Met mijn ervaringen van afgelopen jaar heb ik weer wat extra unieke bagage en daar ben ik blij mee en ook een beetje trots op.

Vanochtend mijn linkedin profiel bijgewerkt. Komende week eens kijken of ik voor deze extra bagage een nieuwe rugzak kan ontwerpen en maken in mijn atelier “creatie van CORINE”.


een hoed cadeau … geven of krijgen?

Is dat niet een leuk idee? Je geeft een hoed cadeau! Met een leuke cadeaubon verras je iemand anders, of je geeft iemand een hint om zelf zo’n cadeaubon te krijgen. De cadeaubon kan digitaal verstuurd worden of per post, altijd met een toelichting en mijn contactgegevens.

Hoe vaak heb je niet gehoord dat iemand zegt dat een hoed niet staat, of de maat nooit beschikbaar is. Of heb je daar zelf moeite mee. Niet alles is mogelijk, maar veel wel.

Door de hoeden zelf te ontwerpen heb ik alle vrijheid. In mijn atelier laat ik een aantal hoeden zien, wordt er gepast en bespreken we uiteindelijk wat voor een hoed ik mag maken, qua stijl, kleur en materiaal. Ik neem de maat en bespreek de levertijd.

De prijs van een hoed wordt bepaald door materiaalkeuzes en het aantal uren. Je kunt met mij een maximumprijs afspreken.

Wil je zelf graag een hoed maken? Ik geef geen workshops, maar wil wel met je meedenken hoe jouw eigen hoed tot stand kan komen. Stuur me even een berichtje met contactgegevens.