metamorfose, met panama

Vorig jaar heb ik meegedaan aan de jaarlijkse wedstrijd van de Nederlandse Hoedenvereniging en dit jaar kon ik geen reden bedenken om niet opnieuw mee te doen. Voor de wedstrijd 2021 werd gevraagd om een heren of dames (cocktail) hoed of hoofdcreatie te ontwerpen van panama stro. De deelnemers aan de wedstrijd ontvingen een ‘verrassingspakket’ (de inhoud van alle pakketten was verschillend) met daarin een lichtbeschadigde panama capeline (waarvan de rand gerafeld is bijvoorbeeld) en afsnijsels die ontstaan bij de transformatie van stro capeline naar hoed.

Het idee achter deze uitdaging is dat je als creatieveling niet altijd met nieuw materiaal hoeft te werken, maar ook in staat moet zijn om vanuit bestaande dingen iets nieuws te maken. Geheel in lijn met het huidige streven naar duurzaamheid. Aanpassen van het materiaal mocht. Toevoeging van andere materialen mocht alleen als versiering of garnering. Het pananma moest de hoofdrol blijven spelen.

Prima thema natuurlijk, ik gebruik graag restanten, of hergebruik materialen. Maar voor mij een moeilijker, stug materiaal, waar ik zelf niet vlug voor zal kiezen. Een extra uitdaging dus. Vòòr de ontvangst van het pakket, gingen er allerlei gedachten door mijn hoofd. Na opening van de doos, het voelen aan het materiaal en het bedenken van het ontwerp bleef echter één thema steeds maar weer terugkomen. Een tropenhoed met vlinders.

De losse randen zijn ontpopt tot vlinders die gevangen worden in een net; een restant van een theaterkostuum met een handvat van bamboe uit de tuin. De katoenen kantjes zijn overgehouden aan Hoedjesdag in de Kantfabriek. Alles in dezelfde aardtinten. De capeline was bijna intact dus het wegsnijden van de rand zou jammer zijn. Geen nieuwe aankopen, geen restjes, maar leuke metamorfoses!

Dit keer ga ik zeker kijken naar de prachtige inzendingen. De tentoonstelling is in het CODA te Apeldoorn. Daar en op facebook kan nog gestemd worden voor de publieksprijs.